IPL – uklanjanja dlačica

Feel Your Beauty

Vaša koža i IPL: Što se događa prilikom tretmana?

Posljednjih godina se sve češće spominje IPL kao suvremena metoda uklanjanja neželjenih dlačica. No, kako zaista funkcionira? Što se točno odvija u vašem tijelu prilikom tretmana i na koji se način sprječava rast dlačica?

IPL (engl. Intense Pulse Light) predstavlja terapiju koja koristi svjetlosne zrake valnih duljina djelujući na usporavanje rasta dlačica. Ova tehnologija naziva se i fotoepilacijom, a u dermatologiji se koristi i u druge svrhe kao što su fotopomlađivanje i terapija akna. Sadrži više valnih duljina (od 600 – 1200 nm) koje se raspršuju u koži i apsorbiraju u stanicama. Stanice sadrže molekule odgovorne za privlačenje zraka točno određenih valnih duljina svjetlosti koje ciljaju upravo pigment u folikulu dlake. Razvija se toplinski efekt koji dovodi do termalnog oštećenja matičnih stanica korijena dlake i sa svakim tretmanom smanjuje se sposobnost stvaranja novih dlačica. Dakle, tretman je bezbolan, a korisnik osjeća laganu toplinu prilikom bljeska. Okolno tkivo, koje je svjetlije od korijena dlake, ne apsorbira valne duljine odgovorne za IPL epilaciju. Upravo se zbog toga svijetloplave i sijede dlačice ne mogu tretirati IPL tehnologijom. Takvo djelovanje se može usporediti s apsorpcijom topline na tamnoj odjeći, za razliku od svijetle odjeće koja toplinske zrake odbija. foto: Philips Dlačica kao vodič IPL svjetlosti Učinak IPL-a se postiže u fazi aktivnog rasta dlačice tj. kada je dlačica još u kontaktu s bazom folikula. Dlačica ispod kože služi kao vodič IPL svjetlosti koja potom djeluje na korijen i uništava folikul. Ako dlaka nije u kontaktu s bazom folikula, što se događa u ostalim fazama života dlake, folikul ne može biti dovoljno oštećen. Zbog toga se tretmani IPL epilacije moraju višestruko ponavljati u određenim intervalima. Zbog toga nastojimo kod svakog tretmana zahvatiti što veći broj dlačica u aktivnoj fazi rasta. foto: Mario Poje Siguran tretman u par koraka Ovisno koja se regija tijela tretira, tretman IPL epilacije Philips Lumeom Prestige provodi se nastavcima adaptiranim za površinu lica, pazuha, bikini zone i tijela s ciljem lakšeg i preciznijeg provođenja tretmana. Kod tretmana nije potrebno nositi zaštitne naočale. Prije tretmana dlačice moraju biti uklonjene, a koža najmanje 24 sata prije i 48 sati nakon tretmana ne smije biti izložena suncu. Tretman IPL epilacije provodi se u četiri koraka:
Korak 1 Prije tretmana uklonite dlačice brijanjem, epilacijom ili depilacijom.
Korak 2 Odaberite odgovarajuću postavku na temelju nijanse kože uz automatski savjetnik za postavke.
Korak 3 Prislonite uređaj na kožu pod kutom od 90 stupnjeva. Pričekajte indikator spremnosti za emitiranje svjetla i pritisnite gumb za svjetlo.
Korak 4 Polako klizite uređajem preko područja za tretiranje dok se svjetlosni impulsi emitiraju. Izbjegavajte primjenu svjetla na istom mjestu.

IPL tretman može se provoditi tijekom cijele godine, potpuno je bezbolan i siguran za primjenu u privatnosti doma.

Piše: Dr. sc. Ivana Nola, spec. Dermatovenerologije

 

 

%d bloggers like this: